O szkole
· Historia szkoły
· Patron
· Hymn
· Galeria
· Bilbioteka

· Świetlica
· Pedagog i psycholog
· Pracownicy
· Kalendarz szkolny
· Wzory dokumentów
· Sukcesy szkoły
· Projekty realizowane w szkole
· Punktowy System Oceniania Zachowania
· Przedmiotowe systemy oceniania
· Statut szkoły
· Szkolny klub wolontariatu
· Ogłoszenia
· Informacje związane z polityką ochrony danych instytucji
· Obiady
· SKTR Dreptuś
· Gazetka szkolna
· Fundacja Akademia 44
· Poprzednia wersja strony
Nowe artykuły
· Koszykówka
· Drugie miejsce w ogó...
· Mikołajkowe wspomnie...
· XII Międzyszkolny K...
· Konkurs szkolny "Moj...
Warsztaty kulinarne w ramach projektu "Łódź kontra choroby wątroby"

Projekt "Łódź kontra choroby wątroby" finansowany jest ze środków Norweskiego Mechanizmu Finansowego 2009- 2014 oraz budżetu państwa w ramach Programu PL13 Ograniczanie społecznych nierówności w zdrowiu. Jego realizatorem jest Urząd Miasta Łodzi. Wniosek aplikacyjny przygotował Wydział Zdrowia i Spraw Społecznych w Departamencie Komunikacji Społecznej i Zdrowia.

Celem projektu jest poprawa stanu zdrowia mieszkańców poprzez zmniejszanie zachorowalności na przewlekłe choroby wątroby związane ze stylem życia. Działania adresowane do dzieci będą koncentrować się na minimalizowaniu ryzyka zachorowania na przewlekłe choroby wątroby poprzez profilaktykę, edukację zdrowotna i promowanie zdrowego stylu życia. Celem głównym warsztatów jest zdobywanie przez dzieci wiedzy i umiejętności oraz kształtowanie postaw w zakresie zdrowego odżywiania.

Wykonawcą warsztatów jest Fundacja Edukacyjna SIŁACZKA, organizacja której edukatorzy posiadają wieloletnie doświadczenie w pracy z dziećmi i młodzieżą w obszarze zdrowia.
Dnia 14 i 15 kwietnia 2016 roku odbyły się w naszej szkole warsztaty kulinarne, w których uczestniczyli uczniowie z klas : 1a, 1c, 3a, 3b, 5a i 5b.

W trakcie warsztatów kulinarnych dzieci przygotowywały m.in. zdrową, ciepłą przekąskę w postaci tostów warzywnych oraz koktajl zawierający cukry naturalne występujące w owocach i cenną dla organizmu teobrominę. Ideą spotkania było pokazanie uczniom jak istotne są dla zdrowia ciepłe posiłki w chłodne miesiące oraz zbilansowana dieta, w której znajdują się produkty dostarczające organizmowi energii i stanowiące budulec młodego organizmu. Dzieci miały okazję również przypomnieć sobie piramidę zdrowego żywienia oraz poznać zwyczaje kulinarne z całego świata.

Kontakt
Szkoła Podstawowa
nr 44
im. prof. Jana Molla
ul. Kusocińskiego 100
94-054 Łódź


tel. 42 686 48 89
fax. 42 686 48 89


kontakt@sp44.elodz.edu.pl

Projekty